Poken onder dBase II

Het programma dBase II is een database program dat draait op “oude” microcomputers met als besturingssysteem CP/M of MSXDOS. MSXDOS is een verdere ontwikkeling van CP/M door Microsoft. Voor meer informatie zie WiKi-page MSX-DOS. dBase II werd vooral gebruikt op de MSX-microcomputers. De MSX-computer was de eerste industriestandaard voor homecomputers die onafhankelijk was van de hardwarefabrikant. Deze werd echter niet algemeen aangenomen, maar wel omarmd door fabrikanten als Philips en Sony. Zie ook WiKi-page.

Omdat je in beginsel niet rechtstreeks in het geheugen van een MSX-machine kon schrijven was het gebruik ervan over het algemeen beperkt tot kant en klare programma’s, gekocht of niet. Dit gold ook voor het programma dBase II. Daarom is toenmalig gezocht naar een manier om rechtstreeks in het geheugen (wel 64 Kbyte groot!!!!!) kon schrijven. Eigenlijk op dezelfde manier als nu bij de Rasberry en de Arduino.

In het bijgaande arikel, dat eerder verschenen is in msxclubmag 41, mei/juni 1992, is uiteengezet hoe en op welke wijze het geheugen is te manipuleren en naar je hand is te zetten. Natuurlijk het is “oude” techniek maar, zoals boven omschreven, niets nieuws onder de zon. Ook heden ten dage maken we van dezelfde techniek gebruik. Veel plezier met het artikel dat dat hier is te vinden

Als de vermelde handboeken zijn gescand zal ik deze ook toevoegen.